Prevencija.ba Logo
Search

Za sreću je potrebno malo. Ljubav, sunce i priroda.

Volonteri i volonterke potrudili su se organizovati sve što je potrebno za izlet od materijala i rekvizita do ukusnog ručka za sami kraj druženja. Volonterka Emina Ahmetspahić, volonterka u grupnim aktivnostima i studentica Fakulteta političkih nauka na Odsjeku za socijalni rad podijelila je s nama koliko je zapravo bilo teško i izazovno sve organizovati:

Svi smo se mnogo radovali izletu te smo se trudili da ga što bolje isplaniramo. Pri organizaciji izleta najveći fokus stavili smo na to da pronađemo aktivnosti koje će istovremeno biti i zabavne i edukativne kako za djecu, tako i za nas. Cilj nam je bio da se svi zajedno opustimo, zabavimo i lijepo družimo kroz igre i piknik. Željeli smo da nam posljednja radionica ovog ciklusa, odnosno ljetni izlet, svima ostane u što ljepšem sjećanju. Zabrinula sam se hoće li im se svidjeti program koji smo smislili te da li će njihova očekivanja biti ispunjena, međutim oni su mi vrlo brzo dokazali da je moja briga bila nepotrebna. Drago mi je što smo se međusobno povezali i sarađivali da bismo došli do cilja.

S obzirom na to da je najviši fokus stavljen na dječiju radost i zadovoljstvo, pitali smo i djecu šta im se najviše dopalo. Posebno smo istakli odgovor da im je drago što ponovo imaju priliku vidjeti svoje prijatelje, igrati se s njima različitih igara i da jedva čeka naredno druženje.

Volonteri i volonterke su zajedno sa djecom proveli produktivan i zabavan dan i vratili se u svoje dane djetinjstva. Amila Velagić, „starija sestra“ desetogodišnjem dječaku i studentica Fakulteta političkih nauka na Odsjeku za socijalni rad je podijelila s nama dojmove sa izleta:

Najviše me dojmilo tehnika leptira i mislim da će biti od koristi i njima a i meni, jer se svi ponekad osjećamo da nam treba zagrljaj, da nas neko utješi i da znamo da nismo sami. Leptir nas je podsjetio i dokazao da možemo letjeti slobodno i da smo jaki i kad smo sami. Mislim da su ovakve aktivnosti potrebne jer djeca pamte sve i žele nove stvari, a kad smo skupa upoznaju se još bolje, steknu drugare, isprobaju razne igrice, nauče nešto na zanimljiv način što će im koristiti u daljem životu.

Na kraju našeg druženja odmorili smo se od igre i toplog i izazovnog dana uz ukusan ručak i osvježenje te tako završili našu avanturu. Radujemo se svakom novom susretu s djecom i svakom izmamljenom osmijehu.

Ajsela Kučinar