Prevencija.ba Logo
Search

Snažne porodice: zajedničkim snagama možemo pokrenuti svijet

Nakon edukacije i praktičnog treninga koji su prošli uposlenici i uposlenice ustanova socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo počela je implementacija programa Snažne porodice. Prva ustanova koja je realizirala program je KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo. Uposlenici i uposlenice, koji su prošli ranije navedeni trening, tri su sedmice tokom decembra, kroz tri sesije (10., 17. i 24.12.) radili s odgajateljima i djecom u Domu i tako prenijeli naučeno znanje.

Voditelji i voditeljice sesija bili su Džubur Ismir, Saudin Đurđević, Samira Puzo i Sanela Šehić.

Samira Puzo, stručna saradnica i školska odgajateljica, te voditeljica dnevnog centra u Domu istakla je koliko je važna edukacija pogotovo tokom pandemije:

Dobro se podsjetiti da svaka porodica ima svoje snage i vještine. Edukacije će pomoći odgajateljima da se izbore s vlastitim stresovima i tako pomoći djeci da se izbore sa svojim stresom. Mislim da će tehniku tapkanja primjenjivati u radu kao i tehniku disanja kako bi smanjili svakodnevne stresne situacije. Ove sesije su bile relaksirajuće bez previše teorije, kroz igru i zabavu prepoznavali su neke situacije kad su reagirali stresno i prisjetili su se koliko je važna komunikacija da bi bili bolji odgajatelji. Naročito su istakli da su ponovili koliko je bitno slušati svoje dijete i važnost upotrebe ljubavi i pravila, a djeca su naučila da su i odgajatelji ljudi i da i oni mogu biti pod stresom. Posebno im se svidjelo što je učenje kroz igru.

Prva sedmica rada je bila namijenjena samo za odgajatelje, dok se druge dvije sedmice radilo istovremeno i s djecom i sa odgajateljima u odvojenim sesijama nakon čega su se spajali u zajedničku sesiju.

Snažne porodice (Strong families) je program UN agencije UNODC (United Notions Office on Drugs and Crime) koji NARKO-NE implementira kroz projekt Snažne porodice – zdrava djeca. Ovo je tek prva grupa odgajatelja koja je prošla program, a u narednom periodu će se raditi sa ostalim osobljem Doma kako bi svi prošli program, odnosno kako bi integrirali vježbe u svakodnevni rad s djecom.

Program se sastoji od sesija koje su u vezi sa pozitivnim i negativnim ponašanjima i staratelja i djeteta, kao i s jasno definisanim ciljem da unaprijedi samopouzdanje roditelja/staratelja/odgajatelja u radu s djecom, a s druge strane da se unaprijedi ponašanje djece. Također, radi se i na unapređivanju mentalnog zdravlja kao i pružanju ljubavi i osjećaja sigurnosti kod djece. Noćne more, gubitak samokontrole, gubljenje volje za igrom, poteškoće prilikom koncentriranja, uplašenost samo su neki od mogućih simptoma koja se javljaju kod djece, a program Snažne porodice upravo doprinosi smanjenju ili prevenciji navedenih simptoma. Iz svega ovog dolazimo do zaključka da je ovo jedan kompleksan program i posao koji zahtjeva mnogo, truda, rada, zalaganja i ljubavi prema djeci.

*Projekat “Snažne porodice – zdrava djeca” je podržan od The Balkan Trust For Democracy, projekta the German Marshall Fund SAD-a i USAID-a.

Ajsela Kučinar