Prevencija.ba Logo
Search

Ko zapravo pobjeđuje? zvanično u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu

Istraživanja pokazuju da Bosna i Hercegovina ima veoma ozbiljan problem s kockanjem i klađenjem, a građani BiH, uključujući djecu i mlade, svake godine u kladionicama potroše na milione KM. NARKO-NE već dvije godine aktivno radi na rješavanju ovog problema realizirajući preventivni program Ko zapravo pobjeđuje? u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Potpisivanjem sporazuma 28.11.2023. sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoškim zavodom TK i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Univerziteta u Tuzli zvanično je započeta realizacija pilot faze programa i u Tuzlanskom kantonu.

O problemu uključivanja mladih, ali i odraslih u igre na sreću potrebno je senzibilirati čitavu javnost, a jedan u nizu okruglih stolova sa roditeljima, školskim osobljem, stručnjacima iz obrazovanja i zdravstva, održali su Udruženje NARKO-NE i odsjek Poremećaji u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli 28. 11. 2023. godine u JU Gimnazija Ismet Mujezinović u Tuzli.

Moderator okruglog stola bio je Amir Hasanović, izvršni direktor NARKO-NE-a, a o prisutnosti i problemu igara na sreću, uzrocima problema i posljedicama te prednostima realizacije preventivnog programa Ko zapravo pobjeđuje? govorile su Samra Mahmutović, dr. sc. diplomirana socijalna radnica; Meliha Bijedić, prof. dr. sc. i Sanela Pekić, magistrica društvenih nauka iz područja socijalne pedagogije, diplomirana socijalna radnica.

Na okruglom stolu predstavljen je program i njegovi rezultati provedbe u KS, a diskutovalo o stanju i prisutnosti igara na sreću, pristupačnosti i štetnosti za mlade, te načinima sistemskog rješenja ovog problema.

Pored preventivnog programa u školama, od decembra 2023. NARKO-NE će također započeti medijsku kampanju pod nazivom Šta stavljaš na kocku? koja ima za cilj uticati na stavove, norme i ponašanja zajednice u vezi s igrama na sreću, te u konačnici, prevenirati nastanak problematičnog kockanja.

*Provođenje projekta i istoimenog programa “Ko zapravo pobjeđuje'” podržava Institut za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom projektu nisu i ne mogu biti smatrani stavovima Instituta za razvoj mladih KULT, već isključivo autora.


Azra Halilović