Prevencija.ba Logo
Search

Širimo SBSS saradnju u Sarajevu

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE 20 godina uspješno provodi mentorski program Stariji brat, starija sestra (SBSS) u Sarajevu, sarađujući sa ustanovama koje dijele zajedničke ciljeve kao što su zaštita djece i kreiranje sretnijeg djetinjstva. Iz potrebe da se porodicama djece sa poteškoćama u razvoju pruži dodatna podrška započeli smo saradnju sa Udruženjem porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu čiji je rad baziran na osvještavanju društva na prepoznavanju potreba porodica, djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju i sistemsko rješavanje uvažavajući njihovo dostojanstvo, različitosti i mogućnosti.

Koordinatorica programa Stariji brat, starija sestra Izanela Mahmutović otkrila nam je dodatne benefite saradnje za djecu i porodice: Suočavanje s poteškoćama u razvoju člana porodice može biti izazovno i za tipičnu braću i sestre. Oni mogu osjećati teret odgovornosti ili nedostatak pažnje, ali i ljubav prema svom bratu ili sestri. Kroz druženje s volonterima, djeca dobivaju priliku za stvaranje novih prijateljstava, razvoj vještina, podršku i pozitivna iskustva koja doprinose njihovom emocionalnom i socijalnom razvoju. 

Razlozi za uspostavljanje saradnje sa Udruženjem Dajte nam šansu su velika opterećenost roditelja brigom i njegom djece sa poteškoćama u razvoju, što može dovesti do toga da druga djeca budu uskraćena za željenu pažnju. SBSS volonteri i volonterke se druže sa tipičnom djecom jednom sedmično te se na ovaj način pruža dodatna podrška i roditeljima, kako bi mogli posvetiti djeci sa poteškoćama u razvoju, ali i sebi bez grižnje savjesti zapostavljanja druge djece. Kroz različite SBSS aktivnosti poput igara, posjeta kulturnim događajima, izleta u prirodu, radionica i sportskih događanja, djeca imaju priliku razvijati prijateljstva i širiti svoju socijalnu mrežu. Nisu samo djeca ta koja imaju benefite od programa, volonteri/volonterke također imaju priliku da razvijaju empatiju, razumijevanje i suosjećanje. Nauče da cijene svaku jedinstvenu osobu i da vide ljepotu u različitostima.

Volonterka Amina Polovina podijelila je svoje novo iskustvo volontiranja: Pomažemo si međusobno, nikad nam nije dosadno. Imamo dosta tema za pričati jer je jako pametna djevojčica. Ovaj odnos s njom mi je jako bitan, ne samo radi saradnje sa Udruženjem Dajte nam šansu i njenih roditelja nego posebno radi nje. Vidim da druženja pozitivno utiču na nju i da jedva čeka naš ponovni susret, što me čini jako sretnom jer znam da sam uspjela da dobijem njenu pažnju i da joj poklonim svoje vrijeme i ljubav.

Program Stariji brat, starija sestra otvara vrata za podršku i inkluziju djece koja odrastaju u različitim okolnostima. Kroz međusobno razumijevanje i prijateljstvo, gradimo mostove empatije i podrške koji su od ključne važnosti za stvaranje osjećaja pripadnosti i zajedništva porodica djece sa poteškoćama. Na ovaj način doprinosimo stvaranju uslova da svako dijete može rasti, cvjetati i ostvariti svoj puni potencijal.

Ajsela Kučinar