Prevencija.ba Logo
Search

Sedma obuka o Evropskom prevencijskom kurikulumu

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE organizovalo je sedmi po redu trening o Evropskom prevencijskom kurikulumu (EUPC), 22. i 23. 11. 2023. godine u Brčkom koji su vodili Amir Hasanović i Andrea Mijatović, izvršni direktor i zamjenica izvršnog direktora NARKO-NE-a.

Učesnici i učesnice treninga bili su predstavnici škola, ustanova i organizacija koji rade direktno na pitanjima prevencije ovisnosti ili imaju ulogu u kreiranju i provođenju preventivnih programa. Iako je svima njima tematika treninga bila poznata, ono što je većina istakla jeste da im je sadržaj koji se obrađivao na treningu bio dosta nov, a posebno ih je iznenadila činjenica koliko pogrešnih pristupa i metoda su zapravo primjenjivali u svom radu.

EUPC obuke obuhvataju najnovija saznanja u oblasti prevencije, koja su dokazana kao učinkovita, a samoanaliza učesnika o tome šta oni dobro rade a šta ne, je prvi korak ka boljim promjenama.

Kao jedna od pogrešnih, ali često korištenih preventivnih metoda u radu s djecom i mladima je dovođenje bivših ovisnika kao predavača ili pokazivanje različitih supstanci učenicima od strane policijskih službenika kroz predavanja koja drže u školama.

Nešto od sadržaja mi je bilo poznato, a nešto ne. Iznenadilo me da vid prevencije koji smo do sada primjenjivali nije ispravan. Neke segmente usvojenog znanja ću primijeniti u redovnom radu u školama i radionicama sa mladima i ispraviti ono što sam do sada smatrala ispravnim, a ispostavilo se da nije. – Fatima Zahirović, Policijska službenica

Učesnici i učesnice su još više osvijestili koliko je rad na prevenciji zapravo ključan, a nakon ovog treninga će zasigurno nastaviti analizirati svoj rad i metode u oblasti prevencije ovisnosti te nastojati praktično primijeniti stečeno znanje u cilju ostvarenja pozitivnih rezultata u svojoj lokalnoj zajednici.

*Implementacija EUPC treninga je podržana Core grantom regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Azra Halilović