Prevencija.ba Logo
Search

SBSS ruže kao simbol vječnog prijateljstva

Mentorski program Stariji brat, starija sestra (SBSS) ove godine obilježava 20 godina postojanja, zajedništva i humanosti, a prva u nizu planiranih aktivnosti je zajednički izlet za djecu i volontere/volonterke koji je održan 25.5. u Parku šuma Mojmilo.
Svaki par, dijete-volonter/volonterka posadilo je po jednu ružu, kao simbol njihovog druženja, prijateljstva i provođenja zajedničkog vremena i prikupljanja uspomena za cijeli život. Ruža će im ostati kao uspomena na grupnu aktivnost, a i sam podsjetnik kako se razvijao njihov odnos. To možemo povezati i s obilježavanjem 20 godina SBSS programa i koliko je zapravo truda, rada i vremena uloženo od strane svih ljudi unutar programa da bude ono što je danas.
NARKO-NE obilježava 20 godina SBSS programa u saradnji s Fondacijom Stariji brat, starija sestra, a na ovom izletu pridružili su nam se i prijatelji iz Udruge Srce za bližnje, Udruženja žena Zlatne ruke Ilijaš i Centra za zdravo starenje Hrasnica. Kroz ovu aktivnost spojili smo različite generacije, koje su odrastale u različitim vremenima i uslovima. Svi su uživali u procesu sadnje i stvaranju novog života i dijelili su međusobno svoja životna iskustva, neki vrlo bogata, dok drugi skromna ali opet mnogo zanimljiva.
Posebno je važno istaći da je djeci bilo jako zabavno, ali i da su bili odgovorni i predani samom zadatku:
Iako su djeca negodovala prije same sadnje i pitala se kako će sve to izgledati, po njihovim izrazima lica tokom aktivnosti vidjelo se da su uživali. Bilo je tu dosta zabave, osmijeha i radosti. Većini je ovo prvi put da se susreću sa sadnjom, pa su pažljivo slušali i pratili šta je to što je prvo potrebno da se uradi da bi zasadili ružu, a i koji su to naredni koraci. Ali ono u čemu su svi najviše uživali je zajednički provedeno vrijeme i prilika da stvaraju nove uspomene. – Jovana Perović, asistentica na SBSS programu
Osim sadnje ruža, kroz Eko izazov svi su imali priliku upoznati sa biljnim fondom parka i saznati više o važnosti čistog okoliša i očuvanja prirode. Djeca su ujedno pronašla i druge zanimljive biljke te od njih pravili kreativne fotografije i šarene herbare koji su im ostali kao uspomena na ovu posjetu prirodi.
Volonterka u programu Naida Kiso istakla je da su djeca najviše vremena iskoristila produktivno nakon ručka u slobodnim aktivnostima:
Vjerujem da su svi ponajviše uživali u kreativnim radionicama nakon ručka, to je baš bilo zanimljivo i imali smo mogućnost da u grupama svi aktivno učestvujemo u stvaranju nekog “umjetničkog djela” sa cvijećem i lišćem. Što se same sadnje tiče dosta su toga imali priliku da nauče o samoj proceduri/redoslijedu sadnje i alatima koji se koriste u procesu sadnje, ono što je najvažnije da niti jedno dijete nije bilo samo, sve su zajedno radili i družili se.
Na kraju ovog prelijepog druženja važno je reći da su sva djeca i volonteri/volonterke bili sretni i zadovoljni i otišli kući bogatiji za jedno prelijepo iskustvo, što je i jedan od ciljeva programa već dvadeset godina. Zbog toga možemo reći da sreća nema cijenu i da je to ključ dugogodišnjeg rada SBSS-a.


Ajsela Kučinar

*Program Stariji brat, starija sestra se implementira uz podršku Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra. Program se realizira i u drugim gradovima i organizacijama u Bosni i Hercegovini na identičan način.