Prevencija.ba Logo
Search

Održana edukacija za stručne saradnike i saradnice za realizaciju programa prevencije ovisnosti

Nakon što su programi prevencije ovisnosti uvršteni u Katalog registriranih programa za školsku 2023/2024. godinu, 23. i 24. 9. u hotelu Hollywood u Sarajevu održana je uvodna edukacija za sve stručne saradnike i saradnice koje je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo odabrao po javnom pozivu.

Voditelji edukacije bili su Amir Hasanović, izvršni direktor NARKO-NE-a i Sanela Pekić, Stručna saradnica za programe prevencije u školi u NARKO-NE-u.

Programi prevencije koji su obuhvaćeni u Katalogu su Ko zapravo pobjeđuje? za učenike i učenice prvih razreda srednjih škola; Mi rastemo i razvijamo se za djecu u predškolskim ustanovama i Film kao inspiracija i motivacija za učenike i učenice devetih razreda osnovne škole.

Na početku edukacije prisutnima se obratila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica te direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović.

Nastojat ćemo da obogatimo školski život i da našim učenicima pomognemo da razviju kompetencije koje su im potrebne da budu otporni na sve ono što ih okružuje, da budu aktivni građani Bosne i Hercegovine, da daju svoj doprinos u izgradnji dobrog društva“ – navela je ministrica Hota- Muminović.

Učesnici i učesnice obuke su stekli znanja o osnovama naučno utemeljene prevencije ovisnosti, efikasnim i neefikasnim intervencijama u školskom i predškolskom okruženju, prevenciji ovisnosti o kockanju i korištenju digitalnih medija. Fokus edukacije je bio na ključnim vještinama i kompetencijama koje su potrebne djeci kako bi se uspješno nosili s izazovima odrastanja

Program prevencije kockanja Ko zapravo pobjeđuje? NARKO-NE već dvije školske godine uspješno provodi u Kantonu Sarajevo, a zbog svog dugoročnog učinka na smanjenje uključivanja mladih u igre na sreću, prepoznat je kao bitna preventivna intervencija od obrazovnih institucija.

Uz podršku Instituta razvoj mladih KULT, a u saradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Univerziteta u Tuzli program Ko zapravo pobjeđuje? će se u školskoj 2023/2024. godini realizirati i u Tuzlanskom kantonu.

Voditelji edukacije istakli su da je grupa bila heterogena po iskustvu u oblasti prevencije ovisnosti, ali su bili veoma zainteresovani za sticanje novih znanja i motivisani za realizaciju programa prevencije. NARKO-NE tim će svakako biti zadužen za monitoring provedenih aktivnosti kako bi se ispoštovali standardi kvalitete pri provedbi programskih aktivnosti.

Azra Halilović