Prevencija.ba Logo
Search

Na čemu si ti?

Na čemu si ti?

Ovisnost predstavlja biološku, psihološku i socijalnu pojavu (različite definicije daju različit značaj svakom od ovih segmenata) kompulsivne i prekomjerne upotrebe psihoaktivnih supstanci ili rizičnih ponašanja uprkos štetnim posljedicama i dominaciji te supstance ili ponašanja nad ostalim aspektima života.

Ona uključuje neodoljivu želju za konzumiranjem sredstava ovisnosti, bilo redovito ili povremeno, s ciljem postizanja psihičkog učinka ili izbjegavanja nelagode uzrokovane nedostatkom sredstva ovisnosti. Obično pojam ovisnosti mnoge asocira na beskućnike koji su napustili školu, jedva govore i drogiraju se u mračnim i prljavim uličicama. Međutim, važno je shvatiti da se ovisnost može desiti bilo kome i da se može postati ovisan gotovo o svemu. 

Iako ovisnost obično povezujemo se upotrebom legalnih ili ilegalnih supstanci, istraživanja ukazuju na to da se ovisnost sve češće manifestira kroz ovisnička ponašanja. Ta ponašanja, koja često izmiču kontroli, mogu ozbiljno narušiti zdravlje i socijalno funkcioniranje osobe. Neki od primjera ovisničkih ponašanja su: kockanje, ovisnost o internetu, ovisnost o video igricama, ovisnost o kupovini, ovisnost o radu i drugi oblici ponašanja koji mogu postati nekontrolisana navika.

Važno je istaknuti da ne znači da će svaka osoba koja konzumira neke supstance ili prakticira određena ponašanja automatski postati ovisna. Nastanak ovisnosti je proces koji se razvija postepeno. Ako nam konzumiranje alkohola tokom vikenda s prijateljima pruža zadovoljstvo i užitak, povremeno ćemo se opustiti na taj način. Ključna komponenta za užitak je svijest. Želja za osjećajem ugode univerzalan je motiv, a kada imamo različite načine za postizanje tog osjećaja, nismo izloženi riziku ovisnosti i ne prelazimo u sljedeću fazu u procesu razvoja ovisnosti – naviku. Do ovisnosti dolazi upravo onda kada biramo pogrešne načine da bi se osjećali bolje. To možemo predstaviti kroz model klavira. Zamislite svoj život kao klavir, gdje su sve aktivnosti i navike koje koristite kako biste poboljšali svoje raspoloženje poput tipki. Što ih više imate, to je muzika vašeg života bogatija, ljepša i ugodnija. Čak i ako imate neke tipke koje nisu baš dobre (poput alkohola, energetskih pića…), ukoliko imate dovoljno drugih koje ravnomjerno koristite, ti loši tonovi, neće značajno oštetiti vašu melodiju. 

Proces nastanka ovisnosti je individualan i zavisi od tri faktora: ličnost, supstance/rizična ponašanja i okolina. Faktor ličnosti odnose se na: nedostatak samopouzdanja, nedovoljno razvijene društvene vještine, pozitivan stav prema korištenju supstanci, želju za dokazivanjem na društveno neprihvatljive načine, sklonost rizičnim ponašanjima… Faktor okruženja podrazumijeva sve sisteme u kojem pojedinac boravi. To su prije svega porodica, škola ili radno mjesto. Način komunikacije u porodici, odgojni stilovi, iskazivanje emocija, društvo, samo su neke od komponenti koje mogu igrati ulogu u razvoju ovisnosti. Treći faktor se odnosi na sredstvo ovisnosti. Na to, da li će mlada osoba probati neko sredstvo ovisnosti, uticat će i to, da li je riječ o ilegalnoj ili legalnoj supstanci, da li je korištenje supstance opće prihvaćeno među odraslima – kao što je npr. pušenje cigareta, da li je korištenje popularno među mladima i da li je zakonski regulisano. 

Za kraj, važno je da znamo da se ovisnost može desiti bilo kada i bilo kome i da upravo zbog toga svi trebamo znati o ovoj temi. To znanje je važno za nas, za naš zdrav i ispunjen život.

Anisa Čelik