Prevencija.ba Logo
Search

Ljubav počinje na planinama

Ljubav počinje na planinama

Zimski izlet na Bjelašnici, na Javorovom dolu, organizovan je za sve volontere i volonterke kao i za djecu programa Stariji brat, starija sestra u nedjelju 17. 12. 2023. godine Ovakve aktivnosti su djeci uvijek najzanimljivije ali i volonterima jer mogu uživati u zimskim čarolijama, biti kreativni i družiti se. Dan je bio ispunjen srećom, ljubavlju, igrom i dobrom energijom. Djeca su najviše vremena provela u sankanju i grudvanju, ali i pravljenju figura od snijega. Cilj ovakvih druženja je jačati odnos između djece i volontera, da se svi zajedno opuste, druže, igraju i pripreme za nadolazeće praznike. Kao i za svaki izlet do sada, u kreiranju samog sadržaja, igrica i aktivnosti učestovala su „starija braća“ i „sestre“ koji su se trudili da ispune očekivanja djece. O tome koliko su djeca zadovoljna i u čemu su najviše uživali i što će pamtiti otkrila nam je volonterka Emina Kapo:

Od mnogobrojnih današnjih aktivnosti koje smo radili s djecom, mislim da se djeci najviše svidjelo sankanje. Mogli su da ispolje svoju energiju kroz sankanje i da se izigraju. Pružali su podršku onima koji su osjećali mrvicu straha za spuštanje niz stazu i time pokazali tom drugaru da nije sam i da će mu pomoći da prevlada svoj strah. Nije im smetala hladnoća niti to što su nakon određenog vremena bili mokri od snijega, jer su se zabavili najljepše kako su znali.

Ključna važnost ovakvih aktivnosti, posebno izleta s djecom, je da pomažu jedni drugima i razvijaju motoričke sposobnosti kroz igru, a krajnji efekt je sreća djece. Djeca su bila istinski sretna zbog snijega, jer ga trenutno u gradu nema, a i što su se međusobno družili pa čak i to što su se takmičili u sankanju doprinijelo je zabavnijoj atmosferi. Posmatrajući iskrene, dječje osmijehe ispod zamrznutih, crvenih noseva nije spriječilo uživanje djece, kako navodi volonterka Iman Hodžić:

Poenta današnjeg zajedničkog druženja je ispunjena. Sankanje se pokazalo kao aktivnost koja je djeci satima neometano držala zainteresovanost, bez obzira na značajno niske temperature, njihova topla srca i ruke zaista su bila uzbuđena za korisno, ali i živahno proveden vikend. Sati provedeni na Javorom Dolu preplavljeni uzvicima, grudvanjem, sankanjem i ostalim zimskim radostima smatram da su bili jasan pokazatelj da je djeci vikend, a naročito taj dan uljepšan. Bilo je lijepo gledati ih koliko puta se penju i spuštaju sa istog brda, a da su im svaki put osmjesi sve širi i širi. Naravno, na drugom mjestu je grudvanje kojim su druženje priveli kraju te ušli u autobus mokri, ali sretni.

Nakon mnogobrojnih aktivnosti na snijegu svi skupa su napravili predah uz ukusni ručak i čaj koji im je dobro došao da napune energiju i nastave sa igrom i druženjem. Kada su ispunjene sve planirane aktivnosti došlo je vrijeme povratka kući, uz osjećaj zadovoljstva jer je završen još jedan produktivan i koristan dan. Ovakve aktivnosti uče djecu da će uvijek imati podršku u nekome i naučiti ih puno novih stvari, a usput će se dobro zabaviti i nasmijati.

Ajsela Kučinar