Prevencija.ba Logo
Search

Koja je tvoja zvijezda vodilja?

Zvijezde vodilje završile su svoj volonterski ciklus koji je trajao od oktobra 2021. do maja 2022. godine.

Voditeljica projekta Kerima Delibašić je sa volonterkama realizirala 102 radionice i edukacije na različite teme kao što su prevencija ovisnosti o različitim psihoaktivnim supstancama kao što su alkohol, duhan i mnoge druge, te radionice jačanja životnih vještina, nošenje sa stresom. U okviru projekta volonterke „zvijezde vodilje“ ukupno su provele 132 sata u individualnom radu s djecom kroz mentorstvo i asistenciju u učenju. Volonterke su također, provele preko 1000 sati volontirajući u našim partnerskim ustanovama: KJU Odgojni centar Kantona Sarajevo, OŠ Musa Ćazim Ćatić, OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, OŠ Hasan Kikić, OŠ Avdo Smailović, Srednja medicinska škola Bjelave, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn i Srednja škola primijenjenih umjetnosti. Na kraju ciklusa, Kerima je organizovala sastanak 29.05.2022. i podijelila volonterkama certifikate za uspješno završen ciklus radionica. Zanimali su nas Kerimini utisci i emocije s obzirom na to da je mnogo toga prošla sa volonterkama, kao i koje su dalje aktivnosti u planu:

Ova godina, kao i prošla, bila je godina tranzicije zbog pandemije gdje ni škole nisu radile pa se teško bilo naviknuti na sve to, kako volonterkama tako i meni. Djevojke su bile fleksibilne, saradljive i jako vrijedne. Trudila sam se imati prijateljski odnos s volonterkama kako bi uspostavile što bolju komunikaciju i kako bi što više zajedno napredovale. Do septembra planiram sumirati sve utiske koje sam dobila od volonterki na evaluaciji i otvoriti novi poziv za nove volonterke i radujem se upoznavanju i saradnji s novim ljudima.

Također, razgovarali smo i s volonterkama kako je njima proteklo ovih osam mjeseci u radu i edukacijama, šta je ono što će oni najviše pamtiti i šta je na njih ostavilo najveći utisak. Volonterka Enisa Huseinović studentica treće godine Fakulteta političkih nauka na Odsjeku za Socijalni rad je proglašena „zlatnom zvijezdom vodiljom“ za ovaj ciklus. Enisa je imala najviše sati volontiranja što je dovelo do ove „titule“. Razgovarali smo s Enisom da li je očekivala da će baš ona biti „zlatna zvijezda“ i šta je to što će najviše pamtiti iz ovog projekta:

Znala sam da sam odradila mnogo sati ali nisam očekivala da imam najviše sati od ostalih volonterki, mnogo mi znači ovo jer mi je ovo dokaz da sam radila mnogo ove godine i da sam učinila nešto dobro za djecu, i ovo je veliki podstrek jer mi daje motivaciju za dalji rad i zalaganje. Najviše što ću pamtiti iz ovog ciklusa je rad u odgojnom centru gdje sam radila s manjom grupom djece posebno momenti jedan na jedan s djecom koja su podijelili sa mnom svoje najdublje želje ali i strahove.

Ema Karagić studentica treće godine Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta imala je kratku poruku za sve vršnjake/ vršnjakinje koji se još nisu uključili na neki sličan projekt kao što je ovaj a to je:

Veliko vas iskustvo čeka i voljela bi da osjetite koliko je lijepo kada vidite da su djeca nasmijana radi vas i da uvide koliko zapravo svi imamo veliki uticaj na njih i koliko to djeca cijene. Osjećaj radosti radi vašeg dolaska je neopisiva stvar.

Osim koordinatorice Kerime Delibašić, na edukacijama smo ugostili različite predavače koji su volonterkama mogli prenijeti znanje iz prakse: Sanela Šehić i Lejla Džaferagić (NARKO-NE), Nikola Kandić (CIVITAS), Vanja Tešanović, Nerma Daut-Bajramović i Asima Bratanović (Care4Me Psihološko savjetovanje & Psihoterapija) te Medina Mujić i Denija Hidić (Fondacija CURE).

Svi u životu imamo svoju zvijezdu vodilju koja nam pomaže da nastavimo i onda kada je najteže i da nam bude podrška. Naši volonteri i volonterke su podrška svim mališanima s kojim se druže. Pridružite nam se i vi u novom ciklusu programa Zvijezde vodilje i postanite i vi nečija vodilja.

Ajsela Kučinar