Prevencija.ba Logo
Search

Ko zapravo pobjeđuje? uvršten u Katalog registriranih školskih programa

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE kontinuirano radi na zagovaranju provođenja programa i intervencija koje se temelje na naučnim dokazima, programa koji imaju dugoročni efekt na ciljnu skupinu.

Jedan takav program koji se provodi u školi je Ko zapravo pobjeđuje? kojeg je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo uvrstio u Katalog registriranih programa za oblast prevencije ovisnosti, a koji će se provoditi i u školskoj 2023/2024. godini.

Program Ko zapravo pobjeđuje? ima za cilj prevenirati uključivanje mladih u igre na sreću, a provodi se s učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola, uz dodatna predavanja za nastavnike i roditelje.

Institut za razvoj predunverzitetskog obrazovanja je u prethodnom periodu objavio javni poziv za stručne saradnike/saradnice koji će provoditi programe za svaku oblast koja je dio Kataloga.

Kao organizacija koja ima 21 godinu iskustva u prevenciji ovisnosti, NARKO-NE je učestvovao u odabiru stručnih saradnika koji će biti angažovani za realizaciju programa prevencije ovisnosti koji se nalaze u Katalogu. Predstavnici NARKO-NE-a će voditi edukacije stručnih saradnika i monitoring kako bi se osigurao kvalitet rada na terenu.

Osim u Kantonu Sarajevo program Ko zapravo pobjeđuje? će se realizirati i u Tuzlanskom kantonu u saradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

Iako NARKO-NE već dugo realizira programe prevencije u školama, drago nam je što su nadležne institucije i odgojno-obrazovne ustanove prepoznale značaj takvih intervencija za djecu i mlade i što možemo zajedničkim snagama raditi u najboljem interesu djece i mladih.

*Provođenje projekta i istoimenog programa “Ko zapravo pobjeđuje?” podržava Institut za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom projektu nisu i ne mogu biti smatrani stavovima Instituta za razvoj mladih KULT, već isključivo autora.

Azra Halilović