Prevencija.ba Logo
Search

Ko zapravo pobjeđuje u Tuzlanskom kantonu?

Nakon uspješne implementacije preventivnog programa Ko zapravo pobjeđuje? u Kantonu Sarajevo, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT nastavlja realizaciju programa i u Tuzlanskom kantonu.

Protekle dvije školske godine program Ko zapravo pobjeđuje? implementiran je u 14 srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Na sastanku s pomoćnicom ministra za predškolski i osnovni odgoj i obrazovanje Nihadom Čolić, održanog 14.07.2023. razgovarano je o mogućnostima sistemske implementacije programa Ko zapravo pobjeđuje? u srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Ministarstvo je svjesno izazova kockanja mladih i smatra da je provođenje programa izuzetno značajno u Kantonu Sarajevo i nastavit će pružati podršku u njegovoj implementaciji.

Cilj Udruženja NARKO-NE jeste da program bude sistemsko rješenje problema kockanja i klađenja kod mladih u BiH.

U Tuzlanskom kantonu 05.07.2023. održan je sastanak u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona na kojem su bili prisutni: ministar dr.sc. Ahmed Omerović, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona dr.sc. Nikola Čiča, prof. sa saradnicima i partneri na projektu, dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli dr.sc. Zamir Mrkonjić, redovni profesor sa saradnicom dr.sc. Melihom Bijedić, vanrednom profesoricom.

Na sastanku se razgovaralo o programu i proceduri koja je potrebna da se završi kako bi se program realizirao u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.

NARKO-NE ima za cilj program provesti u dvadeset srednjih škola u sarajevskom i tuzlanskom kantonu u školskoj 2023/2024 godini.

*Provođenje projekta i istoimenog programa “Ko zapravo pobjeđuje'” podržava Institut za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom projektu nisu i ne mogu biti smatrani stavovima Instituta za razvoj mladih KULT, već isključivo autora.

Azra Halilović