Prevencija.ba Logo
Search

Ko zapravo pobjeđuje? Realiziran program prevencije kockanja u školskoj 2022/2023. godini

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u školskoj 2022/2023. godini program prevencije kockanja Ko zapravo pobjeđuje? provelo je u sedam srednjih škola u Kantonu Sarajevo: Srednja mašinska tehnička škola, Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola, Srednja građevinsko-geodetska škola, Srednja škola metalskih zanimanja, Peta gimnazija, Katolički školski centar – Srednja medicinska škola i Opća realna gimnazija. Programom je obuhvaćeno 379 srednjoškolaca prvog i drugog razreda, a voditeljice su bile stručne saradnice Sanela Pekić i Kerima Delibašić iz Udruženja NARKO-NE te Rabija Bosnić, pedagogica iz Pete gimnazije.

Iskustva voditeljica koje su realizirale program su pozitivna. Radionice su interesantne i korisne, u radu se koriste interaktivne tehnike i učenici se aktivno se uključuju tokom radionica, otvoreno govore o izazovima s kojima se susreću kad je kockanje u pitanju.

Što se tiče radnih materijala, oni su prilagođeni učenicima. Kroz praksu vidimo da je program bolje prihvaćen od strane učenika drugog razreda, jer su zreliji, bolje razumiju materijale, više se uključuju u diskusije i aktivniji su. S obzirom da je program iz Hrvatske, u narednom periodu ćemo raditi na prilagođavanju za naš kontekst, što će, također, doprinijeti tome da ga učenici još bolje prihvate. – Sanela Pekić, stručna saradnica za programe prevencije u školi, koordinatorica i voditeljica programa .

Pored radionica sa učenicima/učenicama program podrazumijeva i predavanja za roditelje i nastavnike a voditeljice su također istakle da se roditelji uglavnom slabo odazivaju na poziv škola da učestvuju na predavanjima o ovoj temi. Mali broj roditelja koji dođe uključuje se u diskusiju, iznose primjere iz svog okruženja o velikom broju kladionica, osoba koje su u problemu zbog kockanja isl. Nastavnici su zainteresovani za sprovođenje programa, svjesni su da se problem kockanja mladih javlja u tom uzrastu.

U toku je evaluacija realiziranog programa i ona će uskoro biti završena. Program će se nastaviti realizirati i u narednoj školskoj godini, s tim što će se obučiti novi edukatori/edukatorice iz škola koji će realizirati radionice.

Sanela Pekić je također istakla: Cilj nam je da radionice budu dio školskog kurikuluma i da se realiziraju na časovima odjeljenskih zajednica. Na tome ćemo intenzivno raditi u narednom periodu.

NARKO-NE program Ko zapravo pobjeđuje? implementira uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS koji su prepoznali potrebu provođenja jednog ovakvog preventivnog programa zbog benefita koju djeca dobijaju kroz učešće u programu. Ne samo da stiču znanja, nego i razvijaju odgovoran odnos prema igrama na sreću, zatim izgrađuju vještine kritičkog mišljenja, donošenja odluka i odupiranja pritisku vršnjaka.

Azra Halilović