Prevencija.ba Logo
Search

KO ZAPRAVO POBJEĐUJE? Održan online trening trenera

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u školskoj 2023/2024. godini implementirat će program prevencije kockanja Ko zapravo pobjeđuje? u Kantonu Sarajevo i započet će realizaciju programa u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.

Tim budućih trenera koji će educirati provoditelje programa u srednjim školama učestvovao je na online četverodnevnoj edukaciji 11. – 14. 07. na kojoj se analizirao društveni kontekst industrije igara na sreću, teorijski modeli razvoja ovisnosti o kockanju, adiktivni potencijal u različitim vrstama igara na sreću, kognitivne distorzije povezane s kockanjem i drugim značajnim temama o kojima treneri trebaju imati više informacija da bi kvalitetno i po naučnim standardima implementirali program.

Učesnici edukacije su bili stručni saradnici iz Udruženja NARKO-NE, te vanjski saradnici iz Srednje umjetničke škole i Pete gimnazije iz Sarajeva te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Tuzle. Edukatori treninga su bili prof.dr.sc. Neven Ricijaš i izv.prof.dr.sc. Dora Dodig Hundrić koju su i kreatori naučno utemeljenog programa prevencije Ko zapravo pobjeđuje?.

Maida Bavčić, pedagog – psiholog u Srednjoj umjetničkoj školi je učesnica treninga i realizirala je program sa učenicima/učenicama. Prenijela nam je svoje iskustvo učešća u programu: Drago mi je sam što sam imala priliku osvijestiti prisutnost kockanja kod mladih, kao jednog od rizičnih oblika ponašanja, te teoretski i praktično primijeniti program sa srednjoškolcima. Putovanje započeto 2022. godine nastavljamo dalje, potrebno je puno rada i zalaganja ali sam zahvalna što sam dio ove velike preventivne priče.

Ispit iz teoretskog znanja i praktični dio edukacije će se održati uživo u novembru 2023. godine u Sarajevu.

Udruženje NARKO-NE radi na zagovaranju integracije programa u školski kurikulum jer struktuirani, naučno učinkoviti i dugoročni programi mogu značajno smanjiti učešće mladih u igrama na sreću.

*Provođenje projekta i istoimenog programa “Ko zapravo pobjeđuje?” podržava Institut za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom projektu nisu i ne mogu biti smatrani stavovima Instituta za razvoj mladih KULT, već isključivo autora.

Azra Halilović