Prevencija.ba Logo
Search

Evropski prevencijski kurikulum – jačamo sistem kvalitetne prevencije ovisnosti u BiH

Kvalitetnu prevenciju ne može raditi jedna osoba ili ustanova, prevencija je zadatak cijelog društva. Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE još jednom je okupilo ključne osobe u oblasti prevencije kroz trening o Evropskom prevencijskom kurikulumu (EUPC). Trening je održan u Sarajevu, 22. i 23. 06. 2022. u partnerstvu s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kroz trening se učesnicima i učesnicama predstavio sažetak svih trenutno dostupnih učinkovitih pristupa rada na prevenciji ovisnosti, prilagođeni različitim ciljnim skupinama i oblastima rada: škola, porodica, radno mjesto, lokalna zajednica, životna sredina i mediji.

Sadržaj treninga je obiman i zahtjevan, ali voditelji treninga Amir Hasanović, izvršni direktor NARKO-NE-a i Andrea Mijatović, zamjenica izvršnog direktora su na interaktivan, zanimljiv način učesnicima predstavili vezu između teorije i onoga što učesnici/učesnice mogu konkretno primijeniti u praksi.

Učesnica Ozrenka Mešić, školski psiholog u JU Prva gimnazija Sarajevo rekla nam je da je dobila mnogo novih informacija i ideja kako školu uključiti u preventivne aktivnosti:

Izašli smo iz našeg uobičajenog sistema rada. Juni je period kada pripremamo programe za narednu školsku godinu i već imam ideje šta možemo primijeniti, kako možemo uticati na svijest mladih, razvijati njihove socijalne vještine, i na taj način praktično preventivno djelovati na ovisnost.

Učesnik Esad Baždar, Stručni savjetnik za koordinaciju i praćenje projekata iz Općine Novi Grad Sarajevo, je također podijelio svoja promišljanja od same prijave do kraja treninga:

Imao sam iskustva u radu na prevenciji ovisnosti i mislio sam da će ovo samo biti nadopuna mog znanja, ali definitvno mogu reći da je sve ovo sasvim nešto novo za mene, jer je utemeljeno na dokazima i za mene to stvara obavezu da dalje istražujem ovu oblast i zagovaram implementaciju naučno utemeljenih pristupa.

Nauka treba da prethodi svim prevencijskim intervencijama, a u Bosni i Hercegovini to još uvijek nije slučaj. NARKO-NE provodi preventivne programe koji su zasnovani na dokazima, a svakom novom edukacijom o Evropskom prevencijskom kurikulumu jačamo sistem kvalitetne prevencije ovisnosti u BiH.

Azra Halilović