Prevencija.ba Logo
Search

Bombastično zdrav Boombar upoznao nove mlade

Proteklog vikenda, 28. i 29. oktobar, 17 srednjoškolaca i srednjoškolki prisustvovalo je Boombar edukaciji za nove volontere i volonterke održanoj u Sarajevu, u SHL kući.

Moderatorice edukacije bile su Andrea Mijatović, zamjenica izvršnog direktora, Azra Halilović, Stručna saradnica za programe prevencije u lokalnim zajednicama i medijima i Anisa Čelik, asistentica na programima u makrodruženju.

Projekat Boombar nastao je pod vizijom da stvori zdrave zajednice za djecu i mlade i pružiti alternative alkoholnim zabavama te na taj način doprinese prevenciji ovisnosti o alkoholu. Prvi dan edukacije bio je ispunjen zanimljivim radionicama, te je fokus bio na međusobnom upoznavanju učesnika i učesnica, upoznavanju sa radom NARKO-NE-a, te na kreativnim vježbama prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja.

Drugi dan su svi bili spremni za primjenu stečenih znanja i produbljivanje o samom Boombar konceptu. Radionica se preselila na praktični dio, gdje su se mladi okušali kao majstori koktela, ali ne, nije bilo alkohola u igri! Umjesto alkohola, volonteri i volonterke su se potrudili da spreme bezalkoholne koktele koji su zaista izgledali super. Timski rad, osmijeh i zabava su bili prisutni kod svih učesnika što je nesporni dokaz da alkohol nije potreban za dobar provod. Učesnice edukacije Lamija Čavčić i Iman-Nina Bradarac, učenice drugog razreda srednje škole podijelile su svoja iskustva sa nama: Iman kaže kako joj se projekat izuzetno sviđa, te da su za nju najveći utisak ostavile radionice za međusobno upoznavanje, jer smatra da je timski rad izrazito važan za ovaj projekat.

Lamija se također osvrnula na važnost projekta: Mislim da je ovo vrlo važno današnjem društvu zato što se alkohol predstavlja kao vid zabave, dok projekat Boombar pokušava prikazati kako kroz bezalkoholne koktele imamo emociju sreće, te zabavu bez alkohola. Dobro je što su uključeni učenici jer u tom d obu već postaju svjesni šta je alkohol, kroz medije im se nameće da je alkohol zabava i kako je dobar za njih.

U narednom periodu moderatorice će nastaviti podržavati volontere i volonterke kroz različite edukacije i radionice da izrade vještine koje im budu potrebne.

Adin Buljubašić, volonter dopisnik