Prevencija.ba Logo
Search

Bihać je bio domaćin devete obuke o Evropskom prevencijskom kurikulumu

Promjena na bolje je moguća, ali samo onda kada inicijatori promjene tačno znaju put kojim trebaju ići. Svima je poznato da su problemi ovisnosti vrlo česti u Bosni i Hercegovini, međutim, ono o čemu još nije dovoljno razvijena svijest, jeste da nije svaka prevencija dobra i učinkovita, te da često pristupi koji se koriste na području BiH, ne samo da su zastarjeli, već imaju i suprotne efekte od očekivanih. Upravo zbog toga Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, kroz trening o Evropskom prevencijskom kurikulumu (EUPC) nastoji educirati ključne osobe o naučno zasnovanoj prevenciji i implementiranju preventivnih programima koji zaista imaju učinka.

NARKO-NE je održao već osam EUPC treninga, a 5. i 6. juna 2024. godine, održan je i deveti trening u Bihaću, u hotelu Emporium. Na treningu su učestvovali stručnjaci i stručnjakinje iz različitih institucija, koji su direktno ili indirektno uključeni u implementaciju preventivnih programa.

Voditelji treninga, Amir Hasanović, izvršni direktor NARKO-NE-a i Sanela Pekić, stručna saradnica za programe prevencije ovisnosti u školskom okruženju u NARKO-NE-u, podijelili su svoje znanje i dosadašnje iskustvo vezano za ovu temu, te kroz različite metode pokazali kako se teorijski principi mogu i trebaju primijeniti u praksi.

Glavni zadatak EUPC treninga jeste proširiti broj stručnjaka i stručnjakinja koji rade na području prevencije ovisnosti, te pružiti informacije o učinkovitim preventivnim intervencijama.

Jedna od učesnica treninga bila je Nejra Nesimović, psihologinja i psihoterapeutkinja, a u nastavku možete vidjeti kakva su njena zapažanja i impresije nakon treninga:
Iako smo mi samo zagrebali površinu, bilo je zanimljivih i korisnih informacija, neka znanja su me “iznenadila” i pomogla da promijenim paradigmu posmatranja ove problematike. Saznala sam da je dovođenje bivših ovisnika, kao i provođenje kampanje koja govore o štetnosti zašto ne biste trebali nešto i koje su pune informacija – ustvari kontraproduktivne. Kao sistemski porodični terapeut smatram da je važno raditi sa ostalim sistemima, sarađivati da bi rezultati bili što efikasniji, jer u praksi srećem roditelje koji su bespomoćni, izgubljeni, usamljeni u nošenju ovog problema, a ova edukacija je dala neke smjernice.

Kroz obuku o Evropskom prevencijskom kurikulumu, NARKO-NE nastoji proširiti krug stručnjaka koji se bave preventivnim programima te podići svijesti i pokazati koliko je važno prestati sa implementacijom programa koji su zastarjeli i ne pokazuju adekvatne rezultate. Nakon Bihaća, EUPC trening će se održati i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, kako bi osigurali da što veći broj ljudi u čitavoj zemlji bude upoznat sa važnošću ove tematike.

*Trening se održao uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Anisa Čelik