Prevencija.ba Logo
Search

Agresivnost kod djece i šta s njom?

Agresivnost je složena pojava i stanje koje se emocionalno i akcijski manifestira kao nagon, srdžba, ljutnja, neprijateljstvo, napad na osobu, objekt, teritorij, skupinu i šire. Na pitanje šta uraditi u situacijama kada se agresivnost javlja kod djece, odgovorila nam je naša gošća Aida Čorbo, magistrica pedagogije, na radionicama 10. i 17.05. 2022., održanim u okviru programa Stariji brat, starija sestra.

Aida je razgovarala s volonterima i volonterkama o uzrocima i manifestaciji agresivnosti kod djece, te kako mogu postupiti u određenim situacijama kada se pojavi agresivnost. Uzroci agresivnog ponašanja kod djece mogu biti: loš odgojni pristup roditelja, krut i nefleksibilan školski kadar, neprihvaćenost od strane vršnjaka. Psihički problemi roditelja primjerice depresija majki, alkoholizam, odnos roditelj-dijete isto tako mogu biti uzroci agresivnog ponašanja kod djece.

Djeca agresiju obično ispoljavaju štipanjem, guranjem, udaranjem, povišenim tonom, vrijeđanjem i uništavanjem tuđih stvari. S tim u vezi, na radionici se razgovaralo i o drugačijim načinima ispoljavanja agresivnosti.

Elmira Ramadani, studentica Fakulteta političkih nauka je volonterka za grupne aktivnosti s djecom i tema joj je vrlo korisna u radu; Obično se vodimo time da su djeca u pitanju i da je očekivano šta god da urade, ali trebamo obratiti pažnju na njihove postupke. Smatram da sam bila na dobrom putu rada s djecom do sad, ali nakon ove radionice značajno sam proširila svoje znanje na temu agresivnosti.

Volonteri i volonterke su na početku radionice imali zadatak da glumom kroz dvije situacije približe tantrume kod djece odnosno izljeve bijesa, napade histerije. Cilj zadatka bio je osvijestiti kako tantrumi kod djece izgledaju u svakodnevnom životu, što je kasnije na radionici poslužilo za jasnije shvatanje teme.

Razgovarali smo s Aidom Čorbo zašto je ova tema važna i kako postupiti u takvim situacijama:

Tema je naša svakodnevnica, prolazimo svaki dan kroz neke vrste agresivnosti i od velike je važnosti znati kako se s tim izboriti i ne dozvoliti da nas prevlada. Kada pronađemo uzroke agresivnosti moći ćemo lakše pomoći djetetu da se nosi sa svojom agresivnošću tj. da lakše upravlja svojim emocijama. Uzroci mogu biti psihološki, biološki i socijalni. Većina djece pokazuje agresivnost kada osobe iz okoline nisu potčinjene njihovim zahtjevima. Ono što prvo trebamo uraditi jeste da kontrolišemo situaciju, sebe i svoje osjećaje u tom trenutku, a zatim da postavimo jasne granice. Ne trebamo dozvoliti da dijete pređe naše granice i šta god da čini u toj situaciji, vrišti, udara nogama od pod, mi trebamo sačuvati našu smirenost i biti tu za dijete. Zatim, trebamo ponuditi djetetu neku alternativu ukoliko postoji u tom trenutku, a kada se emocije ustabile možemo razgovarati o situaciji koja se desila.

Aida vodi Facebook stranicu Psihologija i odgoj gdje piše o osjećanjima i odgoju djece. Također, piše članke o roditeljstvu, a mi smo joj zahvalni što je izdvojila svoje vrijeme i s našim volonterima i volonterkama razgovarala na temu agresivnosti, koja im može koristiti u ličnom i profesionalnom radu.

Ajsela Kučinar