Prevencija.ba Logo
Search

Rezultati našeg rada

Stalno zastrašivanje djece i mladih. Češća svjedočenja o teškim iskustvima korisnika i korisnica psihoaktivnih supstanci. Više predavanja koja potiču mlade na korištenje tih supstanci. Beskorisno trošenje novca na neučinkovite pristupe. Manje kvalitetne obuke za stručnjake/stručnjakinje i donositelje/donositeljica odluka u prevenciji. Manje uspješnih, zdravih, sposobnih mladih ljudi u BiH. Sve navedeno i mnoštvo drugih nedjelotvornih pristupa prevenciji ovisnosti bili bi mnogo zastupljeniji u našem društvu da NARKO-NE već više od dvije decenije dosljedno nije posvećen razvoju kvalitetne i sveobuhvatne prevencije ovisnosti. Bitno nam je ne zanemariti nijedan aspekt života u kojem nastaju i ovisnost ali i zdravlje. Stoga radimo s porodicama, u školi, na radnom mjestu, s medijima, u lokalnoj zajednici ali i cjelokupnom okruženju na mijenjanju regulativa koje utiču na sve ove aspekte. Naš put odlikuju stručno znanje na temu naučno utemeljene i dokazano učinkovite prevencije ovisnosti, kontinuirano praćenje trendova u ovoj oblasti, suradnja s ključnim agensima prevencije u Bosni i Hercegovini i svijetu, strpljenje i dosljednost. Sama činjenica da smo ostali i opstali, ali da nikada nismo izašli iz okvira naše misije dovoljna je da budemo ponosni! Ali mi smo pored toga stalno učili, rasli i razvijali se.

Dakle, da pojednostavimo (ili iskompliciramo) – Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE još od 2002. povećava kapacitete donositelja/donositeljica odluka i praktičara/praktičarki u području znanstveno utemeljene prevencije. Osim toga, trudi se omogućiti dobro informirane izbore o finansiranju i provedbenim prioritetima na nacionalnom, regionalnom i lokalnim nivoima. Želimo osigurati više sredstava za programe prevencije koji su utemeljeni na dokazima, manje troškove za rješavanje problema u oblastima zdravstva, socijalne zaštite i kriminaliteta, te bolje uslove za djecu i mlade, da (p)ostanu zdravi i sigurni.

Stereotipne priče da niko ništa ne radi u vladinom sektoru demantiramo svakodnevno ostvarujući uspješnu suradnju s predstavnicima/predstavnicama vlasti na svim nivoima koji pokazuju spremnost za saslušati nas i napraviti konkretne promjene na pristupu radu na prevenciji ovisnosti u BiH. Značajnu kariku u našem radu osim spomenutih donositelja/donositeljica odluka činili su i čine i sami mladi. Više od 3.300 srednjoškolaca/srednjoškolki i studenata/studentica iz 79 gradova i općina učestvovalo je u našim treninzima i programima, te su kroz svoj volonterski angažman s više od 3.500 djece radili na smanjenju rizika od ovisnosti i promovirali zdrav način života. NARKO-NE jedini u BiH ima licencirane trenere/trenerice za provedbu Evropskog prevencijskog kurikuluma – ključnog evropskog dokumenta za naučno utemeljenu prevenciju ovisnosti. Svoje znanje rado dijelimo s drugima ne samo kroz obuke, nego i konferencije kao što su prva regionalna konferencija iz oblasti prevencije ovisnosti i konferencija Evropskog društva za prevencijska istraživanja po prvi put održana u BiH. U 2016. osvojili smo prvu i jedinu nagradu u BiH koju dodjeljuje Vijeće Evrope u oblasti prevencije – European Drug Prevention Award. Iako nas je nagrada obradovala, te i dandanas krasi police našeg ureda, nama je jednako drago (možda i draže) mišljenje naših članova i članica .

Sve ovo daje nam vjetar u leđa da nastavimo s naporima da povećamo sveobuhvatne kapacitete u državi kako bi najveći mogući fokus bio na promociji naučno utemeljene prevencije. Svjesni smo da je dug put pred nama, ali mi uživamo u tom putovanju.